Historik
Företagsnamnet registerades av ölentusiasten Hans Nelson. Han hade ingen kunskap om öl och livsmedelstillverkning men det hade en annan ölentusiast Rasmus Varfeldt.
Den första Lagern levererades lagom till midsommar 2011. Det var det första utav fem öl som vi provade. Helsingborgs Lager är ett underjäst öl. Det ölet har vunnit många priser. Det är Benny Sundberg, Helsingborgs Bryggeris bryggmästares förtjänst.Han jobbar måndag och tisdag i Helsingborg.Övriga dagar jobbar han på http://www.malmobrygghus.se/. Helisngborgs Bryggeri fanns fram till 1974 på Prippstomten där det numera är loppis på söndagar.

Min vy på ölprovningen. De skojade om ordförande plats.

Uffes vy från ölprovningen

Det andra ölet vi fick smaka var Helsingborgs Amber Ale som är ett överjäst öl. Vi fick även provsmaka på tre rostningar av korn. Vid ölframställning så används humle pellets. Vi fick veta att det bara var kottar från honplantan som används vid ölframställning. Hanplantans kottar används bl.a. inom skönhetsindustrin.

Det tredje ölet vi fick smaka var Helsingborgs Indian Pale Ale. Det var ett starkare öl som kom till då England koloniserade Indien. Det gick inte att frakta traditonellt öl, för det var härsket innan det kom till Indien. Därför tillverkade man en starkare öl. Alkohol är ju som som sagt konserverande.

Idén till det fjärde ölet Helsingborgs Lakrits får nog tillskrivas Jörgen på http://www.scandchoco.se/. Förresten så firades Lakritsens dag i torsdags.Jag som annars inte är någon stor lakritsfantast klarade av att testa detta öl, så lakritsen var inte det dominerande.

Det femte och sista ölet vi testade var Helsingborgs Chilipeppar. Som med all chili, så tog det en stund innan chilismaken dök upp. Jag tycker chiliölen var helt O.K. Det diskuterades att ölet även skulle vara perfekt till marinad och sjömansbiff.

Helsingborgs Bryggeri har miljöansvar, så Dravet körs upp till Linderödsgrisarna på Fredriksdal. Så dessa grisar kanske redan är marinerade. De brukar göra julkorv på dessa grisar då det är julmarknad på Fredriksdal.

Guiden berättade även att Bishop Arms köper öl från Helsingborgs Bryggeri.Öl som endast serveras på deras pubar. I den lokal som ölprovningen ägde rum hade fantasktiska bjälkar. Perfekt för en restaurang i framtiden.

Helsingborgs Bryggeri firar ett års jubeleum den 19 maj. Då bjuder de in alla som vill komma. Enligt http://www.facebook.com/helsingborgsbryggeri så är en fyra meter lång grill beställd.

Facebook gruppen har lite över 5000 gilla markeringar. Ni får gärna klicka in på gilla knappen.

Lager? Det mesta går direkt på pall till Systemet

Tankar

Sedan gick vi en rundvandring. Då vi fick se deras råvarulager, lab, tankar och buteljeringsmaskin.
Tyvärr har inte lagen om gårdsförsäljning av alkohol gått igenom så vi fick inte handla något med sig. Helsingborgs bryggeris öl finns på Symbolagen på Väla, Drottninggatan 18 och på Råå. På övriga systembolagi Sverige är det beställningsvara. Helsingborgs Bryggeri har haft lite otur då det gäller Systembolagets kriterier för småskalighet för de har sålt mycket lokalt.
Vi tackar för en helt fantastisk guidning.
http://helsingborgsbryggeri.se;